Zwemsport Training met Trainingsplankjes

uitpost

Zwemsport is een van de meest complete en veeleisende sporten die er zijn. Voor wie serieus bezig is met zwemmen, is het gebruik van trainingshulpmiddelen zoals trainingsplankjes een waardevolle aanvulling op de reguliere training. In deze blog bespreken we wat trainingsplankjes zijn, hoe ze gebruikt worden, en welke voordelen ze bieden voor zwemmers van alle niveaus.

Wat zijn Trainingsplankjes?

Beschrijving en Functie

Trainingsplankjes, ook wel kickboards genoemd, zijn drijvende hulpmiddelen die voornamelijk worden gebruikt om de beenkracht en -techniek van zwemmers te verbeteren. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht, duurzaam materiaal zoals schuim of kunststof, en komen in verschillende vormen en maten. Het voornaamste doel van een trainingsplankje is om de bovenste helft van het lichaam te ondersteunen, zodat de zwemmer zich volledig kan concentreren op de beenbewegingen.

Soorten Trainingsplankjes

Er zijn verschillende soorten trainingsplankjes beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke trainingsdoelen. Enkele populaire types zijn:

  • Standaard Trainingsplankjes: Geschikt voor de meeste zwemmers en trainingsdoelen.
  • Ergonomische Plankjes: Ontworpen om de druk op schouders en armen te verminderen.
  • Plankjes met Handvatten: Voor extra grip en comfort tijdens intensieve trainingssessies.

Voordelen van Training met Trainingsplankjes

Versterken van de Benen

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een trainingsplankje is dat het helpt bij het versterken van de benen. Door het bovenlichaam te ondersteunen, kunnen zwemmers zich volledig concentreren op hun beenslag. Dit is vooral nuttig voor beginners die hun techniek willen verbeteren, maar ook voor gevorderde zwemmers die extra kracht en uithoudingsvermogen willen opbouwen.

Verbeteren van de Beentechniek

Trainingsplankjes zijn ideaal voor het verfijnen van de beenslag. Zwemmers kunnen experimenteren met verschillende beenslagen zoals de schoolslag, borstcrawl en vlinderslag, en hun techniek perfectioneren. Het gebruik van een plankje dwingt de zwemmer om zijn benen correct te bewegen, wat leidt tot een efficiëntere en effectievere slag in het water.

Conditie en Uithoudingsvermogen

Naast kracht en techniek, draagt het gebruik van een trainingsplankje ook bij aan het verbeteren van de algehele conditie en uithoudingsvermogen. Zwemmen met een plankje kan behoorlijk intensief zijn, vooral wanneer lange afstanden worden gezwommen. Dit helpt zwemmers om hun cardiovasculaire conditie te verbeteren en hun uithoudingsvermogen in het water te vergroten.

Hoe Gebruik je een Trainingsplankje?

Basis Techniek

Het gebruik van een trainingsplankje is relatief eenvoudig, maar het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen en het meeste uit je training te halen:

  1. Grijp het Plankje Vast: Houd het trainingsplankje stevig vast aan de bovenkant met beide handen.
  2. Strek je Armen: Strek je armen volledig uit voor je, met je hoofd in het water en je gezicht naar beneden gericht.
  3. Beenslag: Begin met een krachtige, consistente beenslag. Houd je benen recht en je voeten gestrekt, en probeer een regelmatige, ritmische beweging aan te houden.

Geavanceerde Technieken

Voor gevorderde zwemmers zijn er verschillende technieken en oefeningen die met een trainingsplankje uitgevoerd kunnen worden:

  • Afwisselende Beenslagen: Wissel tussen verschillende beenslagen om alle spiergroepen in de benen te trainen.
  • Intervaltraining: Gebruik het plankje voor intensieve intervaltrainingen om snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren.
  • Combinatietraining: Combineer het gebruik van een trainingsplankje met andere hulpmiddelen zoals pull buoys of zwemvinnen voor een complete workout.

Tips voor Effectieve Training

Kies het Juiste Plankje

Zorg ervoor dat je een plankje kiest dat past bij jouw trainingsdoelen en comfort. Probeer verschillende soorten en maten uit om te zien wat het beste werkt voor jou.

Luister naar je Lichaam

Overtrain niet en luister naar je lichaam. Zwemmen met een plankje kan intensief zijn, dus zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen de sets door.

Varieer je Training

Houd je trainingen gevarieerd en uitdagend. Dit helpt niet alleen om alle spiergroepen te trainen, maar houdt de training ook leuk en interessant.

Conclusie

Training met trainingsplankjes biedt talloze voordelen voor zwemmers van alle niveaus. Of je nu je beenkracht wilt verbeteren, je techniek wilt verfijnen of je uithoudingsvermogen wilt vergroten, een trainingsplankje is een onmisbaar hulpmiddel in je zwemroutine. Door het juiste plankje te kiezen en de juiste technieken toe te passen, kun je je prestaties in het water aanzienlijk verbeteren en nog meer plezier beleven aan het zwemmen.