Welke scooterverzekering bij jou past

uitpost

De scooter is al lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Niet alleen jongeren, maar zeker ook de ouderen ontdekken de scooter die ten opzichte van de auto best wat voordelen biedt. Het is prachtig rijden op de scooter die je bovendien overal parkeert en die zuinig in gebruik is. Voor je de openbare weg op gaat, is het wel belangrijk dat je een scooterverzekering afsluit. Zonder verzekering kun je een fikse bekeuring van de politie krijgen als je staande gehouden wordt. En dat is zonde, zeker omdat een scooterverzekering niet heel erg duur hoeft te zijn.

Het afsluiten van een scooterverzekering is verplicht

Of je nou in de auto, op de motor of op de scooter rijdt, je dient tenminste een WA-verzekering af te sluiten voor je de openbare weg op mag. Behalve de WA-verzekering bieden de meeste verzekeraars wat betreft de scooter ook verzekeringen aan tegen diefstal en aanrijding. Op het gebied van de scooterverzekering kan tegenwoordig ook maatwerk geleverd worden. Een ding is zeker, als je WA-verzekerd bent, dan ben je in elk geval verzekerd voor de schade die jij met de scooter hebt veroorzaakt. Die schade kan aangericht zijn aan de scooter van de tegenpartij, maar ook aan de spullen van anderen of aan anderen zelf in de vorm van letselschade.

Kies je voor dekking tegen diefstal of gewoon de WA-verzekering?

Voor de meeste mensen is het ook belangrijk dat de scooterverzekering die diefstaldekking biedt. Scooters zijn nog steeds roofgoed namelijk. Bij de meeste verzekeraars is een speciale diefstaldekking beschikbaar. Vaak is het zo dat als je scooter in het eerste jaar ontvreemd wordt, je de aanschafwaarde terug krijgt. Na dat eerste jaar krijg je een wat ze noemen verzekerd bedrag. Bij een tweedehands scooter geldt dat vaak de dagwaarde van de scooter betaald wordt. Dit kan specifiek per verzekeraar ietsje anders zijn. Goed dus om altijd de polisvoorwaarden goed te checken. Met een diefstaldekking geldt dat je ook meteen verzekerd bent tegen de schade veroorzaakt door brand en kortsluiting en ook natuurgeweld. Je kunt dit de beperkt cascoverzekering noemen.

Kies je voor een dekking die zowel diefstal as aanrijding dekt, dan heb je de meest uitgebreide scooterverzekering te pakken en is je scooter allrisk verzekerd, al wordt dit met betrekking tot scooters ook wel eens anders genoemd. Feit is dat je met het meest uitgebreide verzekeringspakket verzekerd bent voor de schade aan de eigen scooter na een aanrijding, ook al is het je eigen schuld. Nu is ook de schade als gevolg van diefstal, brand en storm verzekerd. Vaak is ook de helm meeverzekerd.

Het eigen risico bij een scooterverzekering

Bij het afsluiten van een scooterverzekering krijg je vaak ook te maken met een eigen risico. Bij een scooterverzekering geldt dat eigen risico vaak alleen als sprake is van diefstal en schade aan de eigen scooter. Hoe hoog het bedrag van de eigen risico is, kan per verzekeraar verschillen.